2019-01-18 13:08:02• hírek • Nagy Tímea

Fejlesztésekben bővelkedett a tavalyi év, de mit hoz az idei Pusztadaróc községe számára?

Foto: Facebook / Localitatea Dorolţ - Pusztadaróc
Foto: Facebook / Localitatea Dorolţ - Pusztadaróc

Gaman Mihai polgármesterrel beszélgettünk a 2018-as megvalósított beruházásokról és a 2019-es tervekről.

Több nagyszabású fejlesztést hajtottak végre község szerte, ezek közül a polgármester elsőként a közvilágítás modernizálását emelte ki. Uniós pályázat révén megújult Pusztadaróc, Atya és Szamosdara közvilágítása, az utcák nem csak világosabbá, hanem biztonságosabbá is váltak ezzel. Nappalt varázsoltak az éjszakából. A régi villanykörtéket LED izzókra cserélték mindhárom településen. Az összes villanyoszlopot használatba vették, és asztrális órával szerelték fel őket, így a napfelkeltéhez és a napnyugtához igazodva automatikusan kapcsolódnak fel és le a lápák. Az égők száma megduplázódott, a fényerő ötszörösévé vált, a villanyszámla pedig felére csökkent ennek az infrastruktúrális fejlesztésnek köszönhetően.

 

Gaman Mihai emellett arról is beszámolt, hogy egy uniós eszközbeszerzési pályázat segítségével traktor után szerelhető utcai takarítóeszközzel és két, a közintézmények takarítására alkalmas géppel lettek gazdagabbak. Nyolc filagóriát is építettek, kettőt Szamosdarára és hatot Pusztadarócra. A pályázat jóvoltából 2019-ben egy kültéri, mobil színpadot is vásárolnak, mely a község különböző eseményein teljesít majd szolgálatot.

 

A harmadik, összesen 4 millió lejes, saját költségvetésű projekt megvalósítása 2-3 éves futamidejű terv, melyben a három település járdáit és árkait aszfaltozzák, s betonozzák le. Pusztadaróc és Atya közútjainak 100%-a, Szamosdara útjainak 90%-a aszfaltozott, eljött hát az ideje a járdák és az árkok rendezésének is. 2018-ban összesen 4 utcát sikerült rendbe tenni, 2019-ben Atya összes gyalogútja és a ház előtti sáncok is modern burkolatot kapnak, Darócon és Darán is folytatják a munkálatokat. 2020-ra tervezik az építkezés befejezését.

 

Szamosdara iskolája új tetőt kapott tavaly, illetve egy raktárépületet is felhúztak. Az új tetőnek köszönhetően szép összeget spórolnak meg, melyet addig a javításra fordítottak. A raktárnak hála, rengeteg tér szabadult fel az oktatási intézményben. Egy nagyméretű osztálytermet is kiürítettek, mely jelenleg testnevelés óráknak és ünnepségeknek ad helyet.

 

A buszmegállókat is rekonstruálták, a tetejüket lecserélték, szemeteseket is kihelyeztek. Így sarkallják a lakosságot a tömegközlekedési eszközök igénybevételére. A megállókon kívül a pusztadaróci és a szamosdarai művelődési házakat is tatarozták. A belső munkálatokat követően takarékos LED izzókra cserélték a közintézmények világítását.

 

Fejlesztésekből tehát már most sincs hiány a Szatmár megyei községben, az előttünk álló időszak pedig újabb megvalósításokat hoz majd a települések számára.

 

Környezetvédelmi szempontból igen fontos év lesz az idei. A szemét elszállításának drágulása (5 lejről 6 lejre) jól mutatja, nagy a szükség van a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítésére. A hulladékszállítás díja mennyiségre szabott ár, a fizetendők emelése a háztartási szemét mennyiségének növekedését jelzi. A polgármester erre is talált megoldást, de a változás, a költségcsökkentés nem csak az önkormányzaton, hanem a lakosságon is múlik. A tudatosabb háztartási hulladékgazdálkodás az odafigyelésen áll vagy bukik, ámde sokat jelent a lakókörnyezetünk számára. Gaman Mihai a következőket tanácsolja a lakosság számára:

 

A pillepalackokat érdemes összetaposni és úgy gyűjteni, mert kevesebb helyet foglalnak. A komposztálható hulladékot a kertben is szét lehet szórni, az ételmaradékokat az állatok is elfogyaszthatják. Ezzel is jócskán kevesebb kerül a szemetesekbe. A fával fűtő háztartások a hamut másra is felhasználhatják, nem kell egyből kidobni. A községben 16-ról 20-ra emelkedik a szelektív hulladékgyűjtő szigetek száma. Összesen 80 Euro konténert helyeznek ki, melyek körül lebetonozzák a környéket, így ösztönözve a lakosságot a környezettudatos szemétgyűjtésre. Ha sikerül a terv, és kevesebbet, illetve szelektíven szemetelnek az emberek, a szemétszállítás díja 2020-ra akár csökkenhet is – tette hozzá a község vezetője.  

 

Más újdonság is van Pusztadaróc községének háza táján. Nagy erőkkel dolgoznak a földgáz szolgáltatás bevezetésének technikai tervein. A jóváhagyások, engedélyek begyűjtése is elkezdődött. Az energetikai- és a gázszektor  jogi háttereinek jövőbeli változásait figyelembe véve dolgoznak a megvalósításon. A munkálatok kezdetét 2020-ra tette a polgármester. Ugyan ebben az évben kezdődhet meg Petén a szennyvízhálózat kiépítése is. A tervek és a jóváhagyások megvannak, a közbeszerzési eljárást idén üti nyélbe az önkormányzat.

 

A szorgos munka mellett azonban a szórakozásra és a hagyományőrzésre is jut idő. Az önkormányzat segítséget nyújt az Ember Géza Pusztadaróci Hagyományőrző Egyesületnek pályázatok leadásában a Bethlen Gábor Alap és a Csoóri Sándor Alap felé. A helyi hagyományőrző csapat számára a céljaik megvalósításában óriási támogatást jelentenek az alapokból lehívható összegek. Február másodikán rendezik meg az Ember Géza Kúriában 2019 első táncházát. A vándortáncház élő muzsikával, étellel és frissítővel várja a táncos lábú ifjakat és az idősebb korosztályt egyaránt. Az alkalom néptáncoktatással kezdődik, mulatsággal folytatódik. A februári programnaptárban farsangi mulatság is szerepel, melyet nem csak Pusztadarócon, hanem Szamosdarán is megszerveznek.

 

Az önkormányzat csapatának lendülete irigylésre méltó, eredményeik magukért beszélnek. 2019 ismét beruházásban és eseményekben gazdag év lesz Pusztadaróc községe számára.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: